Cele mai periculoase drumuri din Europa pentru șoferii români de TIR
Astăzi avem pentru voi un subiect util, mai ales dacă sunteți de meserie șoferi de TIR sau doar turiști prin Europa.
Este vorba despre cele mai periculoase șosele pe care le puteți întâlni în drumul vostru, dacă alegeți să călătoriți cu mașina vara aceasta.
Conform studiului realizat de furnizorul de plăți inteligente SNAP cu sediul în Marea Britanie, cele mai periculoase drumuri din Europa sunt în Bulgaria, Polonia, Republica Cehă și România.
Hai să aflăm mai multe detalii!
Cum se aleg drumurile periculoase
Campania „Autostrăzi periculoase în Europa” a fost realizată de furnizorul de plăți inteligente SNAP cu sediul în Marea Britanie și se bazează pe datele adunate în intervalul anilor 2012-2021. Informațiile au fost furnizate de Oficiul Național de Statistică din Regatul Unit și de Comisia Europeană.
Din acest interval au fost comparate ratele medii anuale ale accidentelor mortale în care sunt implicate camioanele și s-a calculat ratingul de pericol pe baza ratei medii anuale a accidentelor mortale la aprox. 16.100 km de drum.
Cele mai periculoase drumuri din Europa
Țara cu cele mai periculoase drumuri pentru șoferii de TIR sau camioane este Bulgaria, unde 40% din totalul accidentelor mortale au loc în zonele rurale. Conform rapoartelor oficiale, vecinii noștri au mai multe accidente decât Polonia și Republica Cehă la un loc. Singura soluție ar fi dezvoltarea infrastructurii de siguranță rutieră în toată țara, nu doar construirea și mentenanța autostrăzilor.
După Bulgaria urmează Polonia, cu 185 de decese în rândul șoferilor de TIR sau camioane, apoi Republica Cehă cu 162,3 de decese. Locul 4 este ocupat de România, cu 162,1 de decese în rândul șoferilor de TIR sau camioane, apoi Lituania, cu 155,4 de morți, și Germania, cu 143,2 de decese.
Pe locul 7 se află Luxemburg, cu 138 de decese, Slovacia cu 121,1 de cazuri de morți în rândul șoferilor de TIR, Regatul Unit cu 118,2 de decese și Portugalia, pe locul 10, cu 118,2 de decese în rândul șoferilor de TIR sau camioane.
Cele mai periculoase ore pe șosele
Conform sursei citate, intervalele orare în care s-au produs accidentele fatale sunt în timpul zilei, între ora 15:00 și ora 17:00. Printre cauzele incidentelor se aaflă: eroarea șoferului sau reacția lui slabă (49,12%), neatenția (25,19%), aprecierea greșită a conducerii unui alt șofer (14,01%), imprudență (9,50%), vizibilitate redusă (9,38%), control slab al vehiculului (8,83%), atitudinea sau lipsa de experiență a șoferului (8,49%), conducerea neatentă sau graba (6,74%), unghiul mort al mașinii (6,25%)
Cele mai sigure țări pentru șoferi
Conform acelorași rapoarte, cele mai sigure țări pentru șoferi sunt Danemarca, Austria și Suedia. Aceasta din urmă are o rată scăzută a mortalității datorită programului „Vision Zero”, introdus în 1997. Organizația Națiunilor Unite a susținut acest proiect de zero decese și răniri grave în accidente rutiere, pe care îl vor implementat în toate țările din lume, până în anul 2050.